December 23, 2024

Hei alle sammen,

Jeg var nylig på konferansen World Summit AI i Amsterdam og tenkte jeg skulle skrive noen ord om inntrykkene derfra. Konferansen hevder med sine 4000 deltagere å være verdens største innen AI, noe som nok er en sannhet med modifikasjoner siden AI for øyeblikket dominerer alt som har med IT å gjøre.

Dag 1
Ankomsten til Amsterdam gikk smertefritt, og byen tok imot meg med sin karakteristiske blanding av gammel arkitektur og moderne atmosfære. Amsterdam har jo et visst rykte på seg og burde være midt i blinken for en mann som meg; singel og i min beste (overgangs)alder.

Bestemte meg for å være vill og gæern før konferansen startet. Ruslet rundt i Amsterdam og ble små-brisen på hasjrøyken som trakk ut i gatene fra coffee-shop’ene, spiste utmerkede turistifiserte delikatesser på en overpriset taverna og endte kvelden med en pils på klubben Taboo.

Fikk slept meg tilbake til det lugubre 4-stjerners hotellet langt utpå natten (kl 11).

Dag 2
Våknet mirkuløst til live dagen etter og i shuttlebussen på den 30 minutter lange turen til konferansesenteret hadde jeg en hyggelig prat med Steve fra JP Morgan London om hvordan AI allerede revolusjonerer finansbransjen.

Sarah Porter og Alexandra van Huffelen startet ballet med en åpningsseremoni som satte tonen for dagen. Dr. Simon See fra NVIDIA ga et innblikk i hvordan generativ AI kan spille en rolle i kampen mot klimaendringer.

Fernando Lucini fra Accenture diskuterte overgangen fra en “dataørken” til en “AI-galakse”, og understreket viktigheten av enterprise reinvention.

Dette ble fulgt opp av et UN-foredrag som fokuserte på hvordan vi skal styre AI på en måte som gagner menneskeheten, og en paneldebatt om frykt og tillit til generativ AI. Denne debatten åpnet opp for en dypere forståelse av offentlig oppfatning og myter rundt AI.

Det var generelt sett mye oppmerksomhet / bekymring på konferanse over at noen få selskaper i verden kommer til å bli enda mer dominante på grunn av deres tilgang på data. Eller som Lucini fra Accenture sa det: vi andre bor i en dataørken, mens de 9 store eier regnskogen.

David Andre fra Alphabet’s X moonshot factory delte nok ikke denne bekymringen. Han kalte AI et “Gutenberg-øyeblikk” – trykkpressen tok makten fra de få og ga den til de mange. AI vil ta makten fra teknologene og gi den til de som sitter med problemene slik at de selv kan tilpasse systemene til sin bruk.

Han fortalte også om et spennende prosjekt der man jobber med å bruke computer vision til å optimalisere gjødsling/vanning slik at den enkelte plante i åkeren får optimale vekstvilkår.

Dag 3
Dr. Werner Vogels fra Amazon startet dagen med sitt foredrag “AI for Now”, der han delte sin visjon for AI i dagens samfunn. Infrastrukturen er på plass for at alle kan delta i rushet med å utvikle nye og spennende løsninger. Be the disrupter!

LLM’er (store språkmodeller) gjør det mulig for alle å eksperimentere med nye måter å se på problemer og å billig kunne simulere utfall av ulike scenarier.

Det var mye fokus på AI-etikk og global styring, et tema som har betydelige implikasjoner for hvordan vi alle interagerer med teknologien.

EU håper å få på plass sin lov på området – The EU AI Act – i løpet av året, men den teknologiske utviklingen er global, med USA og Kina i førersetet. “Privacy” is dead, som noen uttalte (og vi drepte den frivillig), men det er fortsatt håp om å kunne regulere hvordan data benyttes til å minpulere oss.

Det var også interessant å høre teorier om hvordan hjernen vår fungerer, både med tanke på nevrale nettverk og kognitive dialoger. Har sosiale nettverk infisert vår interne stemmen, den som tidligere gjerne ble sett på som gudommelig? AI fungerer som en samtalepartner for mange, men AI kan også ha sine egne “interne dialoger”.

Et annet tema som gikk litt gjennom begge dagene var viktigheten av å spille på lag med alle de som vil bli påvirket av endringene som kommer fremover. Svært mange vil få nye oppgaver og vil måtte lære seg nye måter å jobbe på. Vi er allerede veldig sent ute med å diskutere hvordan denne opplæringen (upskilling / reskilling) skal foregå. Det samme gjelder endring av hva ungene våre lærer i skolen. Den tradisjonelle måten å overlevere kunnskap fra en generasjon til den neste er definitivt utdatert.

—-

AI er allerede i gang med å revolusjonere verden, men mange tror vi får en liten nedkjøling når ChatGPT hypen roer seg. Det er begrensninger på hva vi kan gjøre med dagens LLM’er og datakraft. Dette betyr ikke at utviklingen bremser, men bare at den offentlige interessen minsker inntil neste killer app kommer.

Konferansen kunne hatt litt mer fokus på AI i praktisk bruk. Det var riktignok en møteserie med startups, men savnet litt mer, spesielt om hvordan offentlig sektor vil bli påvirket.

Men generelt sett en veldig hyggelig, interessant og ikke minst nyttig opplevelse. AI er en teknologi som vil forme vår fremtid på måter vi knapt kan forestille oss. Vi har definitivt noen spennende år foran oss og dette er ikke tiden for å lene seg på tidligere bragder. Veldig mye vil endre seg og endringene vil komme raskt!